סדנת מומחים בנושא: מעורבות חיצונית במדינות המזרח התיכון‎

הצגת הנושא

מדינות רבות במזרח התיכון נתונות להתערבות חיצונית בתחומים שונים בהם ריבונותן הלאומית מופרת. השחקנים המעורבים אינם כוללים רק מעצמות גלובליות, אלא גם מעצמות אזוריות וגורמים א-מדינתיים. הטלטלה שעבר המזרח התיכון בעשור האחרון הביאה לשינוי מאזן הכוחות בין מדינות האזור, לשינוי הגורמים המעורבים ולמאפייני התערבותם. לפיכך, החלטנו בקתדרת חייקין לגאואסטרטגיה בשיתוף עם המרכז לביטחון לאומי באוניברסיטת חיפה לקיים בשנת 2020 פרויקט בנושא זה.

מטרת הפרויקט

לשרטט את רשת הקשרים המתהווה במזרח התיכון שלאחר עידן האביב הערבי ולדון במניעים והשפעות של תופעת המעורבות על הסביבה האסטרטגית במזרח התיכון. כמו כן, ננתח את השלכות השינויים בשנים האחרונות בזירות הבינ״ל והאזורית על היבטים מרכזיים של האזור כולל הביטחון הלאומי של ישראל.

שלבי הפרויקט

• הקמת קבוצת חשיבה של מומחים רלוונטיים מדיסציפלינות מגוונות.
    • קיום סדנת מומחים בת כ- 5 מפגשים באוניברסיטת חיפה. המפגשים יתקיימו אחת לחודש, החל מינואר 2020. לרשות המגיעים ממרכז הארץ תעמוד הסעה ישירות אל האוניברסיטה וממנה אל תחנת תל אביב ארלוזורוב. אורך המפגשים יהיה כ- 3 שעות (+כיבוד הוגן).
    • פרסום משותף של קובץ מאמרים בנושא המעורבות במזרח התיכון. במהלך הסדנה נציג את המתווה ונקבע במשותף את אופי הפרקים ואת הבמה הרצויה לפרסום.
    • קיום סדנה בינלאומית של מומחים מכל העולם, בהשתתפות קבוצת החשיבה הישראלית, בפורמט של שולחן עגול.

מתווה הסדנה – מועדים ונושאים

• יום שני 01.2020, 16:00 – 19:00 | השפעות השינויים בעולם ובאזור על המעורבות ומאפייניה
    • יום שני 02.2020, 16:30 – 19:00 | תופעת המדינות הכושלות כרקע להתערבויות חיצוניות
    • נדחה עד להודעה חדשה יום שני 04.2020, 16:30 – 19:00 | המעצמות הגלובליות