קובי ברדה

    קובי ברדה

    מלגאי של קתדרת חייקין לגאואסטרטגיה וחוקר פוליטיקה אמריקאית

    ראש תוכנית גל בשערי מדע ומשפט

    barda@mishpat.ac.il

    על התפטרותה של אמריקה מתפקיד השוטר העולמי

    על התפטרותה של אמריקה מתפקיד השוטר העולמי

     קובי ברדה

    2.11.2020

    מטרת מאמר זה, לנסות ולבחון את הכיוונים הכללים של האופן בו תתנהל ארה"ב ביום של "אחרי" המגפה, מתוך תקווה שתסתיים מהר ככל האפשר.

    אז בכדי שנוכל לדון בעתיד, בואו ונחזור אל העבר…

    בשנת 1944 מזמין רוזוולט את מדינות (שלימים יקראו) המערב לפסגה בעיירה פסטורלית בבריטון-וודס ומציע "תוכנית שוחד" למדינות כדי שיתייצבו לצד אמריקה, ביום שאחרי המלחמה. רוזוולט הכיר וחשש מהטירוף של סטאלין ולכן ביקש להציע מודל חדש, כזה שלא היה דומה לו בעבר. ממשלת ארה"ב, היחידה ששרדה בשיא כוחה, תעניק לכל דורש את היכולת לשייט באופן חופשי ברחבי הים, כאשר סחורות ושירותים מחליפים ידיים ללא כל תשלום "עמלה" עבור שירותים אלה. וככה לראשונה בהיסטוריה, הצליח סוחר בלגי לרכוש פולי קקאו באפריקה, להעביר אותם לבלגיה לזיקוק, לשלוח לעיטוף בגרמניה ולמכור אותו בארה"ב (עוד בונוס שהוצע לפתוח שוק אמריקאי) ללא תשלום בגין שירותי הביטחון, הייתה זו בעצם יריית הפתיחה של המושג" גלובליזציה" והפיכת כדור הארץ, לכדור קטן מאוד… 

    בתמורה לכך ביקשו האמריקאים את נאמנותם של השותפים והתייצבותם לצד שיקרא לימים "המערב". אלא, שבשנים האחרונות קרו שני פקטורים שחייבו את השינוי של המציאות. הראשון הוא נפילת ברה"מ בשלהי שנות ה-80, שייתרה את הצורך של ארה"ב בקיום הברית. הצורך השני בקיום דוקטרינת "השוטר העולמי", התמקדה באבטחת רצף ההספקה של אנרגייה לארה"ב, בעיקר ממדינות המפרץ, כאשר שיא המחסור היה בשנת 1973, עם הטלת האמברגו הערבי על אמריקה.

    מהפכת פצלי השמן, הפכה את ארה"ב לעצמאית אנרגטית ושאיננה נזקקת לקשר מעשי עם העולם החיצוני.[1] משנת 2015 הפכה את ארה"ב מיבואנית ליצואנית של הזהב השחור. השינוי הזה הביא הלכה למעשה את אמריקה לנתק את עצמה מהעולם, באמצעות נסיגה הדרגתית מתפקיד השוטר העולמי.

    לזכותו של טראמפ, עוד כאיש עסקים, הוא ראה את הכיוון בשנות ה-80, באמצעות מודעה שפרסם על חשבונו.[2]

    ch12

    הנשיא טראמפ, הדוגל במדיניות בדלנית ו-AMERICA FIRST, החל עוד מיומו הראשון כנשיא לפעול לנתק את ארה"ב מההסכמים הקיימים, שהיו מאובן של מציאות שאיננה רלוונטית עוד. את האופן בו פעל אפשר לחלק לשלושה מרכיבים עיקרים, בהם אנסה לגעת, בכדי להסביר את הכותרת, אמריקה לאן?

    בריתות היסטוריות

    אפשר לציין כי החלק הראשון של הפעילות הייתה לבחון/ לבטל את האופן בו ארה"ב תפסה את עצמה במרחב, והאופן בו היא פירשה את הבריתות שהיו לה מאז ימי תום מלחמת העולם השנייה. ראשונים להבין את "הסדר העולמי" החדש היו השכנות מקסיקו (מדרום) וקנדה (מצפון),  הסכם USMCA. כאשר הבאים להבין את משמעות הסדר העולמי החדש היו היפנים והדרום קוריאנים, בעקבות צו 301 עליו חתם הנשיא טראמפ, שחייב את המדינות להשוות את גובה המכסים והמיסים שהטיל (היחידה שלא עשתה כן בזמן אמת הייתה סין, אבל זה שווה התייחסות בראש הפרק הבא).[3] בהמשך ייסגר לחלוטין התוכנית עם הבריטים, ובכך אפשר להגיד שארה"ב די סגורה עם "תיק הסחר" שלה, בתנאים המשופרים שקבעה לעצמה ארה"ב.

    רפורמת המיסוי

    אחד הדגלים הכי חשובים בקדנציה הנוכחית של הנשיא טראמפ הייתה הפחתת הרגולציות והורדת מס החברות. המהלכים הללו שעברו ב-2 לדצמבר, 2017, הפכו למחולל הצמיחה הגדול ביותר של ארה"ב והביאו את אמריקה של תחילת חודש פברואר 2020, לשפל של 50 שנה באבטלה בכל המגזרים, גילאים, מוצאים ומגדרים שיש, כפי שניתן להתרשם מהכתבה הקצרה הבאה:[4]

    הקרב מול סין

    המאבק מול הסינים, מפרנס את הממשל הנוכחי מהיום שהוקם.

    הקרב על ההגמוניה, הצליח אפילו לחבר בין שני הפכים אידיאולגים, היועץ של טראמפ סטיב באנון והעיתונאי היהודי תומאס פרידמן, בקטע המרתק שאני מאוד ממליץ לצפות עליו ערב משבר הקורונה פה:

    אבל המאבק הזה, שמתנהל במערכות מתגלגלות מול הסינים, מגיע לנקודת רתיחה בהקשר של נגיף הקורונה. מיקור החוץ של המפעלים האמריקאים שהחל בשנות ה-90, והואץ בשנות ה-2000, הביא להוצאה של מפעלים רבים בעלויות מופחתות אצל הענק הסיני. חלק גדול מהדברים שהוצאו, היה גם "משאבים" בעלי אופי משמעותי למשק, לדוגמה 95% מהאנטיביוטיקה מיובאת לארה"ב מסין והודו.[5] הסינים גם דאגו לאיים על האמריקאים עם אספקת האנטיביוטיקה בביטאון הרשמי, מה שהכעיס מאוד את האמריקאים, וגרם לסנטור מרקו רוביו (פלורידה) וטום קוטון (ר. ארקנסו) להניח הצעת חוק בנושא המחייבת את החזרת המפעלים החיוניים לאמריקה.[6]

    לפני שאעבור לאן הולכת אמריקה מכאן, לא אוכל שלא להתייחס קצרות לעתיד של הסינים. סין נמצאת ב"ברוך" רציני. כבר כיום, מעיר הקודש שבישראל[7] ועד טקסס, תובעים אנשים פרטיים את ממשלת סין במיליארדים.[8] ביום שאחרי הקורונה, ממשלות יתבעו את הסינים לשלם את הנזקים שנגרמו להם, ועל מכירת ציוד רפואי תקול בשיא המגפה כפי שניתן לראות בספרד, [9] ומקומות נוספים באירופה.[10] אי תשלום או הקמת קרן לפיצוי של הסינים, תאיץ עוד יותר את התהליכים של קריסת החברה הזאת, כאשר לאמריקאים אגב יש עורף "למימון" התשלומים בדמות הלאמה של 1.2 טריליון דולר של איגרות חוב שנרכשו ע"י הסינים (נתונים נכונים לשנת 2018). אבל חשוב להבין את המצב הסיני, עוד לפני השלכות הקורונה. ניתן לשים לב לגרף המינוף של החוב הסיני, וזה עד שנת 2018, מאז החוב רק גדל:

     ch13

    זאת ועוד, מדיניות הילד האחד של הממשל הסיני, תגיע לנקודת רתיחה בעשור הקרוב, כאשר ה-"ילדים" יצטרכו לחזור לכפרים ולסייע בסיעוד הוריהם. העשור הקרוב יהיה העשור שבו נראה שינויים גדולים בסין הגדולה, עד אפשרות של חזרה לתקופה של אי יציבות שיכולה אף בתרחיש קיצוני לשנות את המבנה והלכידות החברתית. 

    ארה"ב לאן?

    ההערכה שלי, שארה"ב, תהיה אחת המדינות הראשונות לצאת מהמיתון העולמי. התוכנית חילוץ של המשק שעברה בתמיכה דו-מפלגתית, ושהעבירה 2.2 טריליון דולר, בשלב הראשון, כאשר השלב השני יידחה לאחר הבחירות ומוערך בעוד 2 טריליון דולר, מנותבת כבר כיום להכנת התשתיות לקליטה של המפעלים שיחזרו הביתה. הענק האמריקאי יאיץ את תהליכי ההתנתקות שלו מהעולם, כאשר ההסדרים הקודמים שכללו שיטור עולמי יופחתו (במקרה וטראמפ יוחלף) או יקוצצו דרמתית (אם ייבחר מחדש). העולם יגלה בדרך הקשה, שהובלת מטענים בדרך הים, באווירה כאותית, בה "כל דאלים גבר", תעלה את תשומות היצוא (ביטוח, הוצאות הגנה וכו'), יגרום למדינות העולם לנסות להתכווץ לקווי אספקה קצרים ובטוחים. ארה"ב, שכבר כיום מגובה עם ההסכמים החדשים שאותם חיפשה לעצמה, תתרכז בהחייאת הכלכלה האמריקאית והחזרת מפעלים הביתה על חשבון אסיה בכלל וסין בעיקר. המדינות הבדלנית הזאת, במיוחד ככל שהנשיא טראמפ ייבחר לקדנציה נוספת, תאפשר למשק האמריקאי לצאת מהר מהמיתון על חשבון שאר העולם, שישאר לנסות ולאסוף את השברים של נגיף הקורונה, התוצאות ההרסניות שלו וצמצום מערך הכלכלה הגלובלית.

    המחבר קובי ברדה הוא ראש "תוכנית גל" בשערי מדע ומשפט ומומחה לפוליטיקה אמריקאית. מחבר הספרים: "המפתח להבנת דונאלד ג'יי טראמפ" ו-AIPAC’s Grassroots Path to Congress: How Isaiah Kenen Built AIPAC to Be A Powerhouse

     

    [1]       קובי ברדה, טראמפ, תעשיית פצלי השמן ופוליטיקה של המזה"ת, bardea.org, 14 בנובמבר 2016, נדלה ביום ה – 1 לנובמבר 2020: https://bit.ly/322lWRU

    [2]       There's nothing wrong with America's foreign Defense Policy that a little backbone can't cure, Washington post, September 5, 1981.

    [3]       קובי ברדה, ברגע האחרון, קנדה מתקפלת ומצטרפת להסכם הסחר החדש USMCA,bardea.org , נ נדלה ביום ה – 1 לנובמבר 2020: https://bit.ly/382M5UH

    [4]       Nihal Krishan, Fed Chairman Powell says unemployment, already at 50-year low, could go lower, washingtonexaminer.com, November 13, 2019, Available at: https://www.washingtonexaminer.com/policy/economy/fed-chairman-powell-says-unemployment-already-at-50-year-low-could-go-lower [Accessed at November 1, 2020].

    [5]       Yanzhong Huang, The Coronavirus Outbreak Could Disrupt the U.S. Drug Supply, www.cfr.org, March 5, 2020, , Available at: https://www.cfr.org/in-brief/coronavirus-disrupt-us-drug-supply-shortages-fda?fbclid=IwAR084ju4mDpTis738-1x_4A3ryD62UMT_zqTr2QlqyuFjW1BrwIJNHH96c4 [Accessed at November 1, 2020].

    [6]       Barnini Chakraborty, China hints at denying Americans life-saving coronavirus drugs, Fox News, 13 March, 2020, , Available at: https://www.foxnews.com/world/chinese-deny-americans-coronavirus-drugs [Accessed at November 1, 2020].

    [7]       Israel, US law-firms sue China for trillions over coronavirus, Jpost, APRIL 19, 2020, Available at: https://www.foxnews.com/world/chinese-deny-americans-coronavirus-drugs [Accessed at November 1, 2020].

    [8]       After losing loved one to COVID-19, Richmond man joins class-action lawsuit against China, click2houston.com, April 15, 2020, Available at: https://www.click2houston.com/news/investigates/2020/04/15/after-losing-loved-one-to-covid-19-richmond-man-joins-class-action-lawsuit-against-china/ [Accessed at November 1, 2020].

    [9]       Spain Buys 432 Million Euros in Medical Equipment from China, naharnet.com ,25 March 2020, Available at: http://www.naharnet.com/stories/en/270456-spain-buys-432-million-euros-in-medical-equipment-from-china [Accessed at November 1, 2020].

    [10]     Coronavirus: Countries reject Chinese-made equipment, BBC, March 30, 2020, Available at: https://www.bbc.com/news/world-europe-52092395 [Accessed at November 1, 2020].